donderdag 21 mei 2009

listbroker

Databases met adressen kunt u rechtstreeks bij de bestandseigenaren kopen. U kunt zich ook wenden tot een listbroker. Dit is een onafhankelijke makelaar die als schakel optreedt tussen de bestandseigenaar en de aanvrager.

Waarom een listbroker?
Het voordeel van listbrokers is dat ze meestal onafhankelijk opereren van de bestandseigenaar en dat ze u dus ook kunnen adviseren welk bestand u het beste kunt gebruiken. Daarnaast hebben ze niet alleen de beschikking over 'platte' bestanden zoals NAW-gegevens van bedrijven uit telefoonboek, KvK of Gouden Gids maar ook over 'rijkere' leadsbestanden. Dit zijn bijvoorbeeld uitgeverijbestanden met vakbladabonnees of klantenbestanden van postorderaars.

Een goede listbroker kan u adviseren over de selectie van de bestanden die het best aansluiten bij de doelgroep die u zoekt voor uw mailing of beloffensief.
Het aardige is dat een listbroker geen extra kosten met zich meebrengt. In deze branche betalen de bestandseigenaren namelijk de fee van de makelaar.

Kosten
De prijs per lead is afhankelijk van de selectie die u maakt. Afhankelijk van de kwaliteit van de gegevens (zijn het gewoon NAW-gegevens van bedrijven of is het een gedetailleerde lijst van met naam genoemde functionarissen in een specifieke branche) betaalt u doorgaans 10 tot 50 cent per adres.

Aandachtspunten
Let als bij het kopen van adressen op de volgende vijf punten.

1. De wet
De Wet Bescherming Persoonsgegevensgeldt ook bij de handel in gegevens van bedrijven. Meer informatie vindt u hier.

2. Ontdubbeling
Drie mailings sturen aan hetzelfde bedrijf op hetzelfde adres staat erg slordig. Al uw mailings zullen direct in de prullenbak verdwijnen. Zorg ervoor dat uw leverancier in de bestanden alle dubbele adressen en bedrijfsnamen schrapt. Betaal alleen voor het aantal adressen dat overblijft na het ontdubbelen.

3. Actualiteit
Zowel bedrijven als consumenten verhuizen veelvuldig. Krijgt u geen verouderd bestand aangeleverd? Hoe vaak worden alle mutaties gecontroleerd en doorgevoerd? Op grond van welke bestanden? Hoe worden de mutaties doorgevoerd?

4. Retouren
Op elke mailing krijgt u retourzendingen: de geadresseerde is verhuisd of het adres is onbekend. Spreek met uw leverancier af dat u deze adressen (of foute telefoonnummers) niet hoeft te betalen.

5. Levering
Spreek af op welke manier of in welke bestandsvorm u de adressen krijgt aangeleverd. Laat de bestanden gesorteerd per postcode aanleveren. Op die manier kunt u profiteren van de lagere posttarieven.

Geen opmerkingen: